You are here
Home > Inspiracje > 5 pomysłów na lekkie obiady

5 pomysłów na lekkie obiady

Kuchnia uwielbia lato. Lipiec to idealne pora na to, aby w naszej kuchni docenić 5 polskich sezonowych warzyw: szparagi, cukinię, kalarepę, bób i brokuły.

Szparagi cenimy głównie za delikatność i lekkostrawność, dużą zawartość soli mineralnych i innych cennych składników. Cukinia dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych składników mineralnych, zwłaszcza potasu oraz karotenu, dlatego warto używać jej w kuchni właśnie teraz, kiedy jest świeża i pochodzi z upraw w naszych ogródkach i na naszych polach. Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej, która dostarcza wielu składników odżywczych: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, jodu, witamin: B1, B2, B6, C. Zawiera także luteinę. Bób najczęściej traktujemy jako przekąskę, obgotowując i podając bez dodatków. Okazuje się jednak, że może być on doskonałym uzupełnieniem letnich sałatek i dań obiadowych. Z kolei brokuły można wykorzystywać do sałatek czy surówek, nawet w postaci surowej. Warto wiedzieć, że brokuły zawierają m.in. witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, magnez oraz żelazo.

Szparagowe love – makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Składniki:
• 250 g makaronu farfalle (kokardki)
• 250 g białych szparagów
• 250 g zielonych szparagów
• 5 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki śmietany 36%
• szczypta świeżo mielonego pieprzu
• szczypta cukru
• opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
• garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.
2. W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką, dla nadania smaku, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
3. Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami, pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparagów.


Królowa cukinia – włoska sałatka z cukinią i łososiem

Składniki:
• cukinia
• opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
• 250 g fileta z łososia
• 3 garście roszponki
• 2 łyżki zielonych oliwek
• papryka czerwona
• cebula czerwona
• 12 sztuk mini kulek mozzarelli
• skórka otarta z 1 cytryny
• 3 łyżki soku z cytryny
• 80 ml oliwy z oliwek
• szczypta soli morskiej
• szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty.
3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj dla nadania niezwykłego smaku. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.


Kalarepa? To jest krzepa! – sałatka z czarnej fasoli

Składniki:
• 50 g chipsów z banana
• opakowanie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr
• puszka czarnej fasoli
• 100 g pomidorków koktajlowych żółtych
• kalarepa
• 200 g rukoli
• awokado
• 2 pomarańcze
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sok z jednej limonki
• łyżka czarnuszki
• kolendra do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kalarepę i awokado obierz. Kalarepę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a awokado w plastry. Pomidory przekrój na pół. Fasolę wypłucz z puszki. Z pomarańczy wykrój segmenty, a z limonki wyciśnij sok.
2. W misce przygotuj sos – wymieszaj sok z limonki, sos sałatkowy Knorr i oliwę.
3. W misce połącz rukolę, segmenty pomarańczy, chipsy bananowe, fasolę, kolendrę oraz awokado.
4. Dodaj sos, aby sałatka była wyrazista w smaku, i wszystko razem wymieszaj.


Jak młody bób! – sałatka z bobem i ziemniakami

Składniki:
• 450 g młodego bobu (świeżego lub mrożonego)
• opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr
• 200 g małych ziemniaków
• 150 g boczku wędzonego w plastrach
• cebula czerwona
• pęczek natki pietruszki
• łyżeczka czarnuszki
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.
2. Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C – piecz przez 15 minut.
3. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.
4. W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos dla nadania doskonałego smaku i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.
5. Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.


Brokułowa feta! – sałatka brokułowa z serem feta

Składniki:
• 200 g brokułów
• opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr
• 250 g piersi z indyka (może być polędwiczka)
• łyżeczka Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
• 100 g sera feta
• 2 łyżki płatków migdałów
• łyżka oliwy z oliwek
• 3 łyżki soku z cytryny
• 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
1. Brokuły podziel na nieduże różyczki i sparz je krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie. Wystudź.
2. Pierś z indyka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp Przyprawą do kurczaka, by nadać daniu wyrazisty smak. Mięso usmaż na grillowej patelni (po 5-6 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni i także wystudź.
3. Ser i indyka pokrój w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), płatki migdałów opiecz na suchej rozgrzanej patelni.
4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny – dzięki niemu danie zyska wyrazistości.
5. W płaskiej salaterce rozłóż brokuły, pokrojone mięso indyka oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem, a wierzch sałatki posyp palonymi migdałami. Sałatkę podawaj z grzankami.
Smacznego!

Materiały prasowe

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top