You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > „Ryba po grecku”, czyli tradycja polska

„Ryba po grecku”, czyli tradycja polska

„Ryba po grecku” to ulubione danie rybne Polaków. Potrawa uniwersalna, doskonała na ciepło i na zimno. To smaczne i bardzo zdrowe danie, które smakuje najlepiej, gdy przyrządza je firma SEKO S.A., według własnej, niepowtarzalnej receptury. Nic dziwnego, że „Rybą po grecku” SEKO zajada się cała Polska!

Co „ryba po grecku” ma wspólnego z Grecją? Tak naprawdę, to jeszcze mniej, niż pierogi ruskie z Rosją czy fasolka po bretońsku z Bretonią. Jest to typowo polskie danie! – tyle na temat obalania mitów. Trudno jednak stwierdzić, skąd właściwie pochodzi sama nazwa ryby po grecku. W Grecji faktycznie jada się bardzo dużo ryb (z pewnością więcej niż u nas), jednak nazwa ta jest w tym kraju raczej nieznana, bądź utożsamiana z innymi specjałami.

Podstawą, a zarazem największym atutem, „Ryby po grecku” SEKO S.A. (500g) jest połączenie opiekanych płatów śledziowych z sosem pomidorowym i specjalnie dobraną mieszanką przypraw. To ciekawe zestawienie dopełniają duszone warzywa: pomidory, marchewka, seler, por i cebula. Produkt firmy SEKO S.A. to wyśmienita, opiekana ryba, doskonale przyprawiona i zanurzona w pysznym sosie. Gotowa do spożycia na wyciągnięcie ręki, gdy tylko nas najdzie ochota na małe conieco lub zdrowe i pożywne danie.

Rybna profilaktyka zdrowotna
 
Dania rybne mają tak wiele właściwości zdrowotnych, że śmiało mogłyby nosić miano naturalnych leków. Jak głosi przysłowie: „lepiej zapobiegać, niż leczyć”, a ryby właśnie mają bardzo wiele właściwości profilaktycznych. Między innymi zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wpływają pozytywnie na wzrok, czy też działają przeciwdepresyjnie. Znacznie zmniejszają groźbę zachorowania na astmę, miażdżycę, arytmię serca i udar mózgu. Dodatkowo dieta rybna polepsza pamięć i zdolności intelektualne. Mięso ryb wzmacnia kości, poprawia stan skóry i dba o mięśnie oraz chroni przed nadciśnieniem tętniczym i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Zdrowa dieta, a do takich z pewnością należy dieta rybna, ma ogromny wpływ na nasz organizm i jego zdrowie. Ryby są po prostu esencją zdrowego trybu życia, a zdrowie wciąż nie pozostaje być modne. Bądźmy więc modni każdego dnia!

Cena: ok. 6,50 zł.
Skład: płat śledziowy smażony, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy, olej roślinny, seler, przyprawy.
Opakowanie: 500 g.
Dostępne również opakowania: 200g, 850g, 3 kg.

 

 
*Szef Kuchni Robert Muzyczka poleca*

„RYBA PRAWIE PO GRECKU”

Składniki:
– 3 średnie cebule
– 2 papryki żółte
– 2 papryki czerwone
– 2 papryki zielone
– garść czarnych oliwek
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– 1 mała puszka pomidorów pelati bez skórki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól, pieprz do smaku
– świeże zioła
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– olej do smażenia ryby
– 3 łyżki mąki
– 1 kg ryby (filet)

Wykonanie:
Cebulę obrać, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i wszystko pokroić w grubą kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, oliwki i pokrojone na cząstki pomidory razem z sokiem. Dodać zioła prowansalskie, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Całość poddusić ok. 5 minut.

Rybę podzielić na porcję, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć ciepłym sosem. Gotową rybę po grecku udekorować świeżymi ziołami.
Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.

 

„RYBA PO GRECKU – TRADYCYJNA”

Składniki:
– 2 średnie cebule
– 1 mały seler
– 2 pietruszki
– 3 średnie marchewki
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz, cukier do smaku
– 3 łyżki oleju, plus olej do smażenia ryby
– 3 – 4 łyżki mąki
– 1 kg ryby (filet)
– cytryna i natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Wszystkie warzywa korzeniowe obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Do rondelka wlać olej, dodać wszystkie warzywa, przyprawy i poddusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę poddusić.

Rybę podzielić na porcję, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć ciepłym sosem. Gotową rybę po grecku udekorować cząstkami cytryny oraz natką pietruszki.
Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top