You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Cejlońska droga herbaty

Cejlońska droga herbaty

Na półki sklepowe trafiła właśnie herbata Dilmah Ceylon Gold w limitowanej kolekcji Opowieść o herbacie. Na serię składa się pięć kolorowych puszek, na których umieszczone zostały herbaciane fotografie oraz historie prezentujące "drogę herbaty" – od krzewu do opakowania. Jak zwykle w przypadku marki Dilmah, za atrakcyjnymi pomysłami promocyjnymi kryją się wartości merytoryczne, przekazujące konsumentom wiedzę o herbacie.

Dilmah – poprzez projekty takie chociażby jak Klub Miłośników Dobrej Herbaty, czy też doroczne, ogólnopolskie Dni Herbaty – od prawie dwudziestu lat propaguje w Polsce wiedzę na temat wysokiej jakości herbaty. Projekt Opowieść o herbacie to jedno z tego typu edukacyjnych działań. „Idea jest prosta – chcemy pokazać naszym konsumentom, skąd bierze się dobra herbata. Bo przecież im więcej o niej wiemy, tym nam ona bardziej smakuje!" – mówi Dilhan C. Fernando, kiper, syn założyciela marki Dilmah, pomysłodawca akcji. „Nie zapominamy oczywiście, że picie herbaty to niemała przyjemność. Myślę, że piękne, przykuwające wzrok puszki będą służyły miłośnikom herbaty przed długi czas, a przechowywana w nich herbata będzie zawsze pyszna i aromatyczna".

Cejlońska droga herbaty

Skąd bierze się dobra herbata? Historia zamieszczona na puszkach wylicza aż sześć etapów, jakie musi ona przejść, zanim trafi do naszej filiżanki.

Etap pierwszy: zbiór – ręcznie zrywane są tylko dwa listki i pączek. Etap drugi: więdnięcie – świeże, zielone listki schną i stają się miękkie, dzięki czemu można je zrolować. Etap trzeci: rolowanie – zwijane listki uwalniają sok komórkowy, dzięki któremu herbata jest tak smaczna. Etap czwarty: fermentacja, inaczej utlenianie – naruszone rolowaniem liście pod wpływem powietrza zaczynają ciemnieć (jak ugryzione jabłko) i stają się niemal czarne. Etap piąty: suszenie – wysoka temperatura przerywa fermentację i pozbawia liście resztek wilgoci i wreszcie etap szósty: hermetyczne paczkowanie już w kilka dni po zbiorze, dzięki czemu herbata zachowuje swój naturalny aromat, świeżość i wszystkie walory zdrowotne.

Warto zebrać kolekcję herbat Dilmah Ceylon Gold w puszkach – są estetyczne i praktyczne. Mogą także stanowić niezwykły, oryginalny, a przy tym niedrogi prezent  świąteczny dla tych, którym dobrze życzymy.
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top