You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Jesienna zapiekanka z cukinią

Jesienna zapiekanka z cukinią

Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.

Jesienna zapiekanka z cukiniąSkładniki (na 6 porcji):
– Makaron Międzybrodzki rurki – 1 opakowanie
– szynka – 150 g
– 5 pomidorów
– 2 średniej wielkości kabaczki
– ser parmezan
– ser żółty
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Wykonanie:
Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem.
Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top