You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Nuta animuszu w kuchni

Nuta animuszu w kuchni

Nowoczesna pani domu wie jak przyrządzić oryginalną potrawę, która rzuci na kolana całą rodzinę.  Przegląda poradniki kulinarne, magazyny z przepisami oraz eksperymentuje z nowymi smakami.  Jej kuchnia doskonale odzwierciedla to co jej w duszy gra.  Propozycją dla pań, które chcą zabłysnąć przed swoimi bliskimi czymś smacznym i zdrowym jest potrawa z nutą orientu.

Od pewnego czasu na sklepowych półkach można spotkać produkty kulinarne pochodzące z krajów dalekiego wschodu. Ich bogactwo pozwala na puszczenie wodzy fantazji i tworzenie ulubionych połączeń smakowych. Wśród azjatyckich produktów można znaleźć m.in. sosy sojowe, marynaty do mięs, ocet ryżowy, pastę wasabi, liście alg morskich czy ryż do sushi.

Egzotycznym daniem w sam raz na co dzień, jak i na wykwintną kolację są pulpeciki z wołowiny i kapusty. Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

Składniki, 2 porcje (10 sztuk):
Nuta animuszu w kuchni3 liście kapusty włoskiej
350g mielonej wołowiny
pieprz
6 łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 białko jaja
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
 
Przygotowanie:
Liście kapusty gotować przez 2 minuty we wrzącej wodzie, odsączyć i osuszyć. Jeden liść odłożyć do serwowania, a z dwóch pozostałych usunąć gruby nerw środkowy i drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, dodać pieprz, Sos Sojowy Kikkoman, szczypiorek, natkę, białko i mąkę. Z masy uformować 8-10 pulpecików. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Pulpeciki nakłuć wykałaczkami i ułożyć na liściu kapusty. Podawać na przekąskę polewając dodatkowym sosem sojowym. Można serwować z ziemniakami jako danie główne lub z sosem tatarskim jako przystawkę.

Taka potrawa jest daleka od monotonni i na pewno doda szczypty animuszu do codziennego menu.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top