You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Polacy negatywnie oceniają dodatki do żywności

Polacy negatywnie oceniają dodatki do żywności

Polacy zaczynają świadomie kupować produkty spożywcze. Ich decyzje zakupowe są podyktowane już nie tylko ceną, przyzwyczajeniami, ale coraz częściej także składem produktów, w tym zawartością dodatków do żywności.

Z badań przeprowadzonych przez Pracownię Badań Społecznych i Marketingowych Soma na zlecenie FRoSTY wynika, iż zdecydowana większość Polaków (77%) zwraca uwagę na zdrowy sposób odżywiania. Polacy nie tylko starają się zdrowo odżywiać, ale także kupować świadomie. 63%  przywiązuje wagę do składu wkładanych do koszyka produktów spożywczych.

Polacy negatywnie oceniają zawartość dodatków do żywności w składzie produktów spożywczych. 69% Polaków zwraca uwagę na obecność dodatków w produktach. Za najbardziej newralgiczne substancje dodatkowe uważają glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku, tłuszcze utwardzone, barwniki oraz aromaty. Obecność glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku w produktach negatywnie ocenia 81% badanych, tłuszczów utwardzonych 75%, barwników 73%, a aromatów 56%.

Polacy unikają produktów zawierających dodatki do żywności głównie dlatego, że uważają je za niezdrowe – 78%. Stronią od dodatków, gdyż preferują produkty naturalne (38%), a także dlatego, iż ich zdaniem substancje dodatkowe używane są do produktów gorszej jakości (12%). Aż 84% Polaków jest gotowych zapłacić więcej za produkt bez dodatków do żywności.

Pierwszą marką spożywczą w Polsce, która zdecydowała się wyeliminować ze swojego asortymentu jednocześnie 5 rodzajów dodatków do żywności jest FRoSTA. Marka dostosowuje się do preferencji Polaków i usuwa ze składu produktów wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną. Polityka 100% naturalnego smaku FRoSTY polega na zastąpieniu substancji dodatkowych do żywności naturalnymi składnikami.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top