You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Pomysł na domowe party cz. 2 – Włochy

Pomysł na domowe party cz. 2 – Włochy

Po szaleństwach sylwestrowej nocy przyszedł czas na spotkania i imprezy w gronie przyjaciół. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze imprezy, to tzw. domówki. Najprostszym sposobem podjęcia gości jest zaserwowanie im słonych paluszków i orzeszków, w końcu w dobrym towarzystwie wszystko smakuje wybornie, ale jeśli chcemy naprawdę oczarować swoich znajomych, warto włożyć trochę wysiłku i przygotować wspaniałą włoską ucztę.         
                                                
Jak we włoskiej rodzinie

Włosi są znani ze swojej miłości do jedzenia oraz niekończących się biesiad, przy zastawionym tradycyjnymi włoskimi potrawami stole. Uwielbiają delektować się pysznym jedzeniem, popijać wino i rozprawiać z właściwą sobie ekspresją o polityce, sztuce czy po prostu o życiu. Włoskie kłótnie są równie słynne jak pizza czy spaghetti. Jak w najkrótszy sposób opisać Włochów? To ludzie, którzy potrafią cieszyć się życiem i czerpać garściami ze wszystkich jego uroków. Są wyjątkowo gościnni i jak nikt inny cenią rodzinę i przyjaciół.

Pomysł na domowe party cz. 2 - WłochyJeżeli chcemy, by nasza domówka była równie radosna i niezapomniana jak włoskie wakacje, zadbajmy, by nie zabrakło na niej gorącej muzyki, kolorowych drinków i pysznych przekąsek. A żeby jeszcze bardziej podkreślić włoski charakter imprezy, zaproponujmy gościom przebrania rodem z weneckiego karnawału, mafijną stylizację inspirowaną „Ojcem chrzestnym” albo kostiumową improwizację pod hasłem „Rzymskie wakacje”. Biorąc pod uwagę różnorodność włoskiej kultury, możliwości mamy nieograniczone. Zabawę czas zacząć!

Domówka od kuchni, czyli specjały włoskiej kuchni

Włoska kuchnia to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Dlaczego? Bo jest niezwykle różnorodna i obfitująca w oryginalne smaki, a jednocześnie prosta i mało skomplikowana w przyrządzaniu. Dwa sztandarowe dania włoskie to oczywiście pizza i spaghetti, ale myli się, ten kto uważa, że na tym kończy się repertuar włoskich smaków. Właściwie każdy region ma swoje specjały, np. Siena słynie z wyśmienitych deserów, Emilia Romania to ojczyzna lubianych przez Polaków pierożków tortellini, Bolonia słynnego sosu bolońskiego, a Sycylia salami.

Antipasto na mały głód

Pomysł na domowe party cz. 2 - WłochyAntipasto to tradycyjne włoskie przystawki podawane na zimno lub na gorąco. Jeżeli planujemy wystawne przyjęcie, sprawdzą się jako przegryzka, zaś jeśli impreza ma mieć luźny charakter mogą wystąpić w roli głównej. Oto kilka propozycji na szybkie i efektowne antipasto:
 – półmisek wędlin: wystarczy w fantazyjny sposób ułożyć kilka rodzajów wędlin: salami (np. Salami sycylijskie TARCZYŃSKI), szynkę parmeńską, kabanosy (np. Kabanosy ze strusia TARCZYŃSKI) i udekorować je włoskimi dodatkami np. oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i kulkami melona. Możemy też rozsypać tu i ówdzie ziarenka czarnego pieprzu. Zadbajmy o to, by półmisek stanowił ciekawe tło dla podawanych przekąsek, to prosty sposób na niebanalną dekorację stołu.
sałatka caprese: na ciemnym, okrągłym talerzu układamy naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, polewamy oliwą z oliwek i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Kolory sałatki caprese symbolizują włoską flagę.
rożki z salami: kroimy salami w plastry (np. Salami surowe dojrzewające TARCZYŃSKI), smarujemy dowolną pastą np. twarożkiem  z ziołami, na pastę układamy mały kawałek papryki, formujemy rożek, spinamy szpadką. Podajemy np. na liściach sałaty, obok układamy słone krakersy.
Do tak przygotowanych przystawek zaserwujmy gościom aperitif np. Campari.

Włoska uczta w wersji all inclusive

Jeżeli chcesz by Twoi znajomi długo wspominali Twoje włoskie party, przygotuj dla nich ucztę z tradycyjnymi włoskimi potrawami. Żeby nie spędzić całego dnia na żmudnych przygotowaniach postaw na proste, a zarazem efektowne dania. Zaoszczędzisz w ten sposób dużo czasu, który możesz wykorzystać na upodobnienie swojego salonu do włoskiej knajpki.
canelloni ze szpinakiem: makaron canelloni nadziewamy farszem ze szpinaku, polewamy śmietaną wymieszaną z żółtkiem i zapiekamy w piekarniku. Gorące canelloni posypujemy startym serem. Farsz przyrządzamy z mrożonego szpinaku, cebuli, czosnku, przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie możemy dodać suszone pomidory albo ziarna słonecznika.
piadina z salami: przygotowujemy placki z mąki pszennej, przekładamy nadzieniem z żółtego sera, salami (np. Salami sycylijskie TARCZYŃSKI) i sosu pomidorowego. Podajemy na zimno lub na gorąco.
zabaglione: czyli tradycyjny włoski deser przygotowywany z żółtek, cukru, likieru (np. wina Marsala) oraz serka mascarpone.
Włoskie przyjęcie nie może obyć się bez pysznego włoskiego wina np. Chianti lub Barbaresco. Możemy też podać słodki wermut np. Cinzano albo Grappę, tradycyjną włoską wódkę.

Dolce vita, dolce musica…

Do włoskiej domówki z prawdziwego zdarzenia niezbędne są niezapomniane włoskie hity. W latach 90. szalenie popularne było Italo Disco, możemy więc przygotować karnawałową listę przebojów, na której królować będą Savage, Sabrina, Al Bano i Romina Power czy Gazebo. Jeżeli natomiast wolimy muzykę współczesnych włoskich artystów, puśćmy utwory Erosa Ramazzottiego, Tiziano Ferro albo Zucherro, z niezapomnianą piosenkę Baila na czele. Takie nuty z pewnością sprawią, że na parkiecie będzie tłoczno, a goście poczują się jak na weneckim karnawale. A jeśli taneczne szaleństwa odrobinę nas zmęczą, idealnym muzycznym ukojeniem będą gitarowe utwory w wykonaniu znanego z „Tańca z Gwiazdami” Stefano Terrazzino.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top