You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania  pysznej i pożywnej zupy.

Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronemSkładniki:

– Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
– dynia  – ok. 1 ½ kg
– cebula –  2 średnie szt.
– kapary z zalewy – 1 łyżka
– płatki chilli  – ¼  łyżeczki
– olej – 3 łyżki
– słodka śmietanka – 100ml
– woda    
– sól do smaku                                                

Wykonanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku  i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.  Podawać z makaronem nitki.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top