You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Święta Bożego Narodzenia, że palce lizać…

Święta Bożego Narodzenia, że palce lizać…

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Już niebawem na stołach, obok tradycyjnego barszczu i karpia, pojawią się serniki, makowce i pierniki.

Na choince zaś w towarzystwie bombek zawisną słodycze… Boże Narodzenie
to zdecydowanie „najsłodszy” czas w roku, a domowe wypieki nadają tym świętom wyjątkowej magii. Dlatego producent Cukru Królewskiego właśnie teraz postanowił zdradzić pewien słodki sekret Mistrzów Cukiernictwa. Sprawi on, że tegoroczne wypieki będą smakowały i wyglądały jeszcze bardziej kusząco, a oryginalny przepis autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej z pewnością zainspiruje do dalszych kulinarnych eksperymentów.

Święta Bożego Narodzenia, że palce lizać…

Palce lizać i… pogryzać

Grissini to słynne włoskie paluszki chlebowe. Jak głosi legenda, przepis na paluszki zdradził w XVII wieku pewien włoski lekarz, który przepisał je jako lekarstwo turyńskiemu następcy tronu. Od tego czasu stały się ogromnie popularne w całych Włoszech. Obecnie grissini są znaną i lubianą na całym świecie słoną przekąską. Monika Mrozowska postanowiła jednak zaskoczyć wszystkich i dość przewrotnie przyrządzić paluszki… na słodko. Aktorkę i autorkę poradników kulinarnych zainspirował producent Cukru Królewskiego, zdradzając pewną słodką tajemnicę.

Sekret Mistrzów Cukiernictwa

Nie od dziś wiadomo, że dobre wypieki poznaje się po doskonałym smaku i jeszcze lepszym wyglądzie. Dlatego najlepsi cukiernicy oprócz nieprzeciętnych zdolności kulinarnych muszą posiadać też znakomicie rozwinięty zmysł estetyczny. Ale poza umiejętnościami mają oni też swoje „słodkie sekrety”. Jednym
z nich jest cukier perlisty do dekoracji wypieków! Produkt ten dotychczas dostępny był tylko dla cukierników i piekarzy. Teraz, za sprawą Cukru Królewskiego, trafia w ręce wszystkich amatorów słodkości. Ten najwyższej jakości cukier o grubej granulacji, kształtem przypomina małe perełki. Wielkość ziarenek i ich odpowiednia twardość sprawia, że cukier perlisty jest odporny na wysoką temperaturę i nie zmienia koloru ani konsystencji podczas pieczenia. Nadaje on słodkim wypiekom delikatną nutkę słodyczy i niepowtarzalny wygląd.

Czekoladowe grissini – pyszne paluszki na świąteczny stół

W tegoroczne święta zaskocz podniebienia swoich najbliższych! Daj się ponieść fantazji i oprócz tradycyjnych ciast przygotuj coś naprawdę oryginalnego. Na dobry początek gorąco zachęcamy do spróbowania pysznych paluszków grissini z dodatkiem kakao i obtoczonych w cukrze perlistym Cukru Królewskiego, według przepisu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.  Bez dwóch zdań zrobią one furorę na świątecznym stole!

Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło polecają:
Czekoladowe grissini

200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
szczypta soli
20 g świeżych drożdży
1/4  szklanki mleka
40 g masła
1/4 szklanki  cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
Cukier perlisty „Cukier Królewski”

Drożdże rozrabiamy z  łyżką cukru trzcinowego i dodajemy do przesianej mąki, kakao i soli. Mleko, masło i resztę cukru trzcinowego podgrzewamy, aby połączyć wszystkie składniki. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy do przesianej mąki. Całość starannie wyrabiamy około 5 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy prostokąt o grubości 0,5 cm. Posypujemy cukrem perlistym.  Delikatnie wałkujemy, tak aby cukrowe perełki przykleiły się do ciasta i tniemy na paluszki ostrym nożem. Wstawiamy do piekarnika na 180° i pieczemy około 15 minut.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top