
Nawet jeśli ignorujesz trend na bycie fit, to nigdy nie ignoruj trendu na bycie healthy! W upalne dni zaserwuj sobie zdrową i pożywną sałatkę. A jeśli myślisz, że się nią nie najesz, to znaczy, że do tej pory trafiałaś na złe przepisy.
1. Z rukolą i kurczakiem
Składniki:
- pierś kurczaka
- Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 2 garście rukoli (lub mix sałat Fit&Easy)
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 6 łyżek fasoli czerwonej
- papryka zielona
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 g sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
- Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
- Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
- Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem dla nadania aromatu i gotowe!
2. Z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Składniki:
- 3 garście roszponki (lub mix sałat Fit&Easy)
- Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
- awokado
- 4 pomidory suszone
- 3 łyżki pistacji lub innych orzechów
- 50 g sera pleśniowego Gorgonzola
- 4 kromki pieczywa tostowego
- ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos – dla nadania smaku zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
- Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
- Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.
3. Ze szpinakiem, łososiem i burakiem
Składniki:
- Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr
- cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
- bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
- buraki
- 2 pomarańcze
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)
Sposób przygotowania:
- Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
- Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
- W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
- Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.
4. Z sałatą lodową i serem feta
Składniki:
- ser grecki feta
- Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- sałata lodowa (lub mix sałat Fit&Easy)
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- czerwona cebula
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki zielone
- 200 g czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, aby nadać sałatce niezwykły smak.
- Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.
- Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy „szaszłyk” z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.
Udostępnij lub polub post: