You are here
Home > Inspiracje > Kuchnia > Zdrowo i kolorowo na talerzu

Zdrowo i kolorowo na talerzu

Wiosna i lato to bezcenny czas dla nas i dla naszej rodziny. W sklepach i na bazarach pojawia się mnóstwo świeżych, soczystych owoców i warzyw, które doskonale sprawdzają się w domowej kuchni. Bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika zawartego w tych produktach powoduje, że, uzupełnione o mięso czy ryby, lekkie, zdrowe potrawy to świetny pomysł na obiad zarówno dla osoby dbającej o sylwetkę, jak i dla całej rodziny. Jednak jak przygotować posiłek, aby zachować wartości odżywcze?

Sposobem na zdrowy i pożywny posiłek są torebki do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej Jana Niezbędnego, które umożliwiają przygotowanie smacznego jedzenia w krótkim czasie. Jak to działa? Wystarczy włożyć doprawione produkty do torebki (warzywa, owoce, ryby lub mięso), zamknąć ją i przez kilka minut podgrzewać w kuchence mikrofalowej (przy wyłączonym grillu). Po paru minutach wyjmujemy gotowe danie, które zachowuje większość witamin i wartości odżywczych, wygląda soczyście i jest niezwykle smaczne. Warto pamiętać, aby pokroić składniki na równe kawałki – dzięki temu wszystkie ugotują się równomiernie. Para, w której gotują się potrawy, pochodzi wyłącznie z wilgoci zawartej w produktach, nie trzeba dodawać wody. Dzięki temu straty witamin i soli mineralnych są jeszcze mniejsze, niż przy tradycyjnym gotowaniu na parze (z wykorzystaniem podwójnego garnka, do którego na dno wlewa się wodę).

Zdrowo i kolorowo na talerzu

Dlaczego warto gotować na parze? To najzdrowsza metoda przygotowywania potraw. W ten sposób możemy uniknąć nadmiaru kalorii, które pojawiają się, gdy smażymy lub pieczemy. Dodatkowo poszczególne składniki nie tracą witamin ani minerałów, dzięki czemu posiłek dostarcza naszemu organizmowi wielu niezbędnych dla zdrowia elementów. Co ważne, do potraw gotowanych na parze nie trzeba dodawać soli. Niemałą zaletą pozostaje także fakt, że takie dania są lekkostrawne, a my lepiej i łatwiej przyswajamy zawarte w nich składniki odżywcze. Gotowanie na parze docenią również osoby, które zwracają uwagę na estetyczne podanie posiłku – niejednego smakosza skusi nie tylko doskonały smak i aromat, ale także piękny kolor potraw.

Zdrowe, smaczne potrawy z ryb, mięsa czy warzyw to świetny pomysł na posiłek dla każdego. Jednak warzywa szczególnie cenne stają się dla osób starszych, które powinny unikać soli, oraz kobiet w ciąży (dla nich ważny jest kwas foliowy zawarty w zielonych warzywach). Mamy niemowlaków i nieco starszych dzieci także skorzystają z takiego rozwiązania, bowiem będą mieć pewność, że przygotowywane w torebkach dania/potrawy są lekkostrawne i pełnowartościowe, co jest niezwykle ważne dla ich maluchów. Wyniki badań przekonują, że gotowanie na parze pozwala zachować większą ilość witamin A i C oraz kwas foliowy, wapń, sód i potas. Torebki do gotowania na parze Jana Niezbędnego to także doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych i cierpiących na brak czasu osób – żadną inną metodą nie można przygotować np. porcji ziemniaków na obiad w ciągu pięciu minut.

Jakie są najpopularniejsze dania przygotowywane na parze? Bez wątpienia warzywa, które możemy podawać same lub w połączeniu z innymi produktami. Popularność zdobywają także ryby i mięso, a nawet owoce. Dla zabieganych mamy przykładowy przepis na smaczne danie:

Kalafior ze szczypiorkiem

Składniki: 1 kalafior, ok. 250 ml rzadkiej śmietany, świeży, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Przygotowanie: kalafior obrać, podzielić na różyczki jednakowej wielkości, umyć. Włożyć do torebki i gotować ok. 5-6 minut aż lekko zmięknie. Sos- w garnku podgrzać śmietanę z solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek. Ułożyć kalafior na podgrzanym półmisku i polać sosem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top