You are here
Home > Inspiracje > Orzeźwiające desery na letnie podwieczorki

Orzeźwiające desery na letnie podwieczorki

Galaretka z owocami – pyszna, lekka, a  w dodatku łatwa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako lekkostrawny deser po letnim obiedzie. Sprawdź, jak możesz ją przygotować.

Retro galaretka z owocami lata i bitą śmietaną

 Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 200 g truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki posypki Decorada maczek truskawkowy Delecta
  • sezonowe owoce do dekoracji

 Sposób przygotowania:

  1.  Rozpuść galaretkę w wodzie i dodaj do niej 2 łyżeczki żelatyny. Przekrój na połówki umyte truskawki i włóż je do silikonowych lub ceramicznych foremek (warto wcześniej wysmarować je delikatnie oliwą). Owoce zalej galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Przed podaniem deseru ubij na sztywno śmietanę. Gotowe galaretki wyjmij z foremek, udekoruj bitą śmietaną, sezonowymi owocami i maczkiem truskawkowym.

 Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

 Składniki:

  • 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 250 g schłodzonej kremówki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie posypki Decorada kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej Delecta

 Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odłóż do napęcznienia, po czym rozpuść podgrzewając ją na małym ogniu (uważaj, aby żelatyna się nie zagotowała). Następnie połącz oba składniki.
  2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj filiżanki lub kokilki i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy.  Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.
  3. Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.

 

Materiały prasowe

 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top