Najważniejszą cechą wszystkich diet jest przestrzeganie ich zasad. Szczególnie w diecie proteinowej nie możemy sobie pozwalać na żadne ustępstwa.
Program diety zbudowany jest z 4 etapów. Należy pilnie przestrzegać ich kolejności oraz stosować się do wytycznych z każdej fazy.
Dieta proteinowa polega na jedzeniu wysokobiałkowych pokarmów przy jednoczesnym ograniczaniu węglowodanów.
Podczas pierwszego etapu stracimy najwięcej kilogramów, co pozytywnie wpłynie na naszą psychikę i będzie nas mobilizowało do podtrzymywania diety. Pierwszy etap to tzw. faza ataku. W tym momencie nasze menu ograniczamy do chudego mięsa i nabiału. Nie ma to nic wspólnego z głodówką, ponieważ dostarczamy organizmowi wszelkich potrzebnych składników. Proteiny wspomagają proces przemiany energii (matabolizm), dlatego należy spożywać chude mięso, drób bez skóry, szynkę i cude wędliny. W skład diety na tym etapie wchodzi również nabiał w postaci seró białych, jogurtów, kefirów, maślanek i mleka. Pożywiamy się też rybami: pieczone, surowe, wędzone, gotowane). Jadłospis urozmaicamy jajkami, owocami morza, korniszonami, musztardą, octem i solą.
Jeśli zjemy produkt, który w tym etapie jest zabroniony – dieta nie przyniesie efektu. Panująca tu zasada niełączenia produktów zezwala na przyjmowanie tylko wymienionych produktów.
Ta faza trwa 5 dni. Jeśli nie wytrzymamy – szkoda się męczyć. Jeśli jednak zdecydujemy sięć do końca – w nagrodę ubędzie nam kilka kilogramów.
Produkty w fazie ataku:
- Chude mięsa
Wołowina, cielęcina, konina, wieprzowina i jagnięcina są zabronione.
- Podroby
Wątroba cielęca, wołowa, wątróbki z drobiu i ozór.
- Ryby
Makrela, tuńczyk, sardynka, łosoś, sola, dorsz, dorada, okoń, pstrąg, miętus i inne białe i chude ryby, ryby wędzone, ryby w konserwach – wyłącznie w sosie własnym.
- Owoce morza
Skorupiaki i mięczaki takie jak: krewetki, kraby, homary, ostrygi.
- Drób
Z tej kategorii zabronie są ptaki o płaskich dziobach takie jak kaczki i gęsi. Pozostałe ptactwo jest dozwolone (bez skóry). Najpopulrniejszym przedstawicielem tej grupy jest oczywiście kurczak.
- Chude wędliny
Są to produkty o niskiej zawartości tłuszczu (max 4%). Szynka, golonka, szynka wędzona są niestety zabronione.
- Jaja
Dozwolone są produkty jajeczne w każdej postaci. Uważać muszą jedynie osoby borykające się z wysokim poziomem cholesterolu.
- Chudy nabiał
Jogurty, serki homogenizowane, twarożki (bez tłuszczu). Produkty o smakach owocowych są dozwolone, jednak w umiarkowanych ilościach.
- Płyny
Ta kategoria jest jedyną obowiązkową dla każdej osoby przystępującej do kuracji odchudzającej. Należy spożywać minimum 1,5l płynów w dowolnej postaci (woda, kawa, herbata, napoje) dziennie.
- Środki dodatkowe
Chude mleko, słodzik(cukier jest zabroniony), zioła, czosnek, ocet, tymianek, cebula, szczypiorek, pietruszka.