You are here
Home > Przepisy kulinarne > Arbuz w szampańskim sosie

Arbuz w szampańskim sosie

Składniki:
1/2 małego arbuza
2 jajka
1 szkl wytrawnego szampana
5 czubatych łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
listki mięty i spiralki z skórki cytrynowej do dekoracji

 

Sposób wykonania:     
Arbuza podzielić na 4 kawałki, miąższ odciąć od skórki i z powrotem na niej go umieścić po czym pociąć go na małe kawałki i wyłożyć na talerzyki. W wysokim garnku wymieszać mikserem jaja, cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową raz szampan, wlać sok z cytryny. Garnek umieścić na małym ogniu i ucierać tak długo aż masa zacznie zwiększać swą objętość i będzie miała konsystencję gęstego kremu, po czym przelać do miseczki, lekko wystudzić i polać arbuza. Udekorować listkami mięty oraz spiralkami z cytryny.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top