You are here
Home > Przepisy kulinarne > Baranina zapiekana z curry

Baranina zapiekana z curry

Składniki:
40 dkg posiekanej baraniny
2 cebule
1 jajo
1 bułka
6 łyżek tartej bułki
10 dkg masła
1 łyżka żółtego startego sera
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki curry
2 szkl mleka
liście laurowe

Sposób wykonania:    
Cebulę zetrzeć na tarce i wymieszać dokładnie z bułką namoczoną w mleku i odciśniętą, dodać 2 łyżki bułki tartej, jajo i doprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kulki, obtoczyć w bułce tartej, a następnie obrumienić na oliwie lub maśle. Resztę masła stopić w rondelku, dodać mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, curry i mieszając wlać mleko, zagotować. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem położyć na dnie 3-4 liście laurowe oraz kulki mięsa, zalać przygotowanym sosem,posypać bułką tartą wymieszaną z żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 20 min. Danie podawać gorące z ryżem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top