You are here
Home > Przepisy kulinarne > Bażant po łowiecku

Bażant po łowiecku

Składniki:
1 bażant
sól, mielony pieprz
3 ziarna jałowca
cytryna
5 dkg pieczarek
1 łyżka margaryny
1 pęczek naci pietruszki
8 małych cebulek
1 smalcu
2 łyżki masła
1 szkl bulionu
gałka muszkatołowa

 

Sposób wykonania:    
Sprawionego bażanta natrzeć wewnątrz solą wymieszaną z pieprzem i potłuczonymi ziarnami jałowca, z zewnątrz posypać solą i pieprzem, pokropić sokiem z połowy cytryny i pozostawić na 30 min. Pieczarki oczyścić drobno posiekać i udusić na margarynie, pietruszkę i cebulę posiekać usmażyć na smalcu, wymieszać z pieczarkami. Otrzymaną masą nadziać bażanta, po czym zszyć go i umieścić w lodówce na 3 dni. Przed pieczeniem usunąć nici, a do wnętrza bażanta włożyć łyżkę masła. Nie zszywając wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec polewając masłem. Z upieczonego bażanta wyjąć nadzienie i połączyć e z bulionem, doprawionym pieprzem, gałką muszkatołową i skórką otartą z cytryny oraz tłuszczem z pieczenia, wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać i polać bażanta.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top