Składniki:
1 kg mąki
1/2 l mleka
10 dkg drożdży
20 dkg cukru (1 szkl)
1/2 paczki margaryny
3-4 jaja
białko do smarowania
Nadzienie
2 kostki sera
1 jajko
cukier do smaku
Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, tłuszcz roztopić. Drożdże rozpuścić z częścią mleka 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki,. Przesiać mąkę, dodać rozczyn do dołka w mące i przysypać go warstwą mąki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawiamy do czasu aż warstwa mąki będzie popękana. Dodać resztę mleka, cukru, jaja i tłuszcz, wyrobić, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto delikatnie rozwałkować i wykrawać bułeczki garnuszkiem a dołek wyciskać kieliszkiem lub literatką, nałożyć nadzienie, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować białkiem i zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec na jasno złoty kolor w temp. około 180-200°C. Zamiast sera możemy użyć budyniu, surowych owoców lub owoców z kompotu.