You are here
Home > Przepisy kulinarne > Chleb domowy

Chleb domowy

Składniki:
3 szkl mąki pszennej (luksusowej)
10 dkg drożdży
10-20 dkg otrębów, płatków zbóż lub innych nasion (ziarna słonecznika)
4 szkl wody
2 łyżeczki cukru
szczypta soli

 

Sposób wykonania:     
Przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę z solą rozmieszać z wodą i dodać otręby a następnie rozpuszczone drożdże zarobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po urośnięciu ciasto wymieszać i następnie znowu zostawić do wyrośnięcia czynności te powtórzyć jeszcze raz jak znowu wyrośnie ciasto. Cały proces wyrastania i mieszania ciasta nie powinien zajmować więcej niż 30 min, po czym wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, pieczemy około 1 godziny.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top