You are here
Home > Przepisy kulinarne > Chleb focaccia

Chleb focaccia

Składniki:
5dkg drożdży
1 szkl ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 szkl mąki
1 łyżeczka soli
6 łyżek bardzo dobrej oliwy
1 łyżeczka posiekanych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn,szałwia, oregano)
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżka parmezanu

 

Sposób wykonania:     
Drożdże, wodę, cukier i trochę mąki zarobić na konsystencje gęstej śmietany i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Po czym dodać sól, 3 łyżki oliwy, mieszane zioła, oraz mąkę (tyle by ciasto było bardzo miękkie), wymieszać mikserem i od razu przełożyć na na wysmarowaną oliwą prostokątną blachę z wysokimi brzegami. Ciasto należy tak rozciągnąć by przykryło całe dno i pozostawi w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż dojdzie do brzegów blachy. Na wyrośniętym cieście palcami robimy niewielkie wgłębienia na całej powierzchni w odstępach mniej więcej 4-5 cm, po czym posypujemy ciasto posiekanym rozmarynem, startym parmezanem i polewamy równo cienkim strumieniem pozostałą oliwą (3 łyżki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200°C na około 20 min aż nabierze złotego koloru. Wystudzony pokroić w wąskie prostokąty, podawać np. do obiadu. Focaccię możemy podawać na zimno lub na gorąco z wędliną, serem, warzywami lub sosami.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top