You are here
Home > Przepisy kulinarne > Chleb na piwie

Chleb na piwie

Składniki:
4 szkl mąki
1 szkl wrzątku
1 szkl piwa
2 łyżki miodu
1,5 łyżki suchych drożdży ( Fermipan)
1 łyżka soli

 

Sposób wykonania:     
Rozmieszać suche drożdże z mąką, miodem oraz solą. Ostrożnie wymieszać piwo z wrzątkiem gdyż będzie kipieć i pienić się, po czym przelać powoli do mąki ciągle mieszając, dodać drożdże i ciasto wyrobić mikserem około 15-20 min (końcówki w do ciast drożdżowych) po czym zostawić do wyrośnięcia tak długo aż podwoi swoją objętość, wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką brytfanki. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika a po 10 min zmniejszyć gaz i piec przez 50-60 min. Przed samym końcem pieczenia postukać w bochenek jeśli wydaje głuchy odgłos i ma złotobrązowy kolor tzn że możemy go już wyciągnąć z pieca. Gotowy chleb natychmiast wyjmujemy z formy i z powrotem wkładamy do gorącego jeszcze pieca by spód i boki zrobiły się chrupiące.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top