You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ciasteczka orzechowo – migdałowe

Ciasteczka orzechowo – migdałowe

Składniki:
1 1/2 masła lub margaryny
2 jaja
8 dkg cukru
1 cukier waniliowy
po 6 dkg orzechów włoskich i migdałów
25 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
3 krople olejku migdałowego
szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
tłuszcz do blachy

Sposób wykonania: 
Masło utrzeć na puch, dodać jaja, cukier, cukier waniliowy. Zmielić orzechy i migdały, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Dodać do masy jajecznej, wymieszać ciasto. Ciasteczka wyciskać szprycerką lub woreczkiem na natłuszczoną blachę. Piec około 10 min w temp 180°C.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top