You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ciastka półfrancuskie śmietanowe z jabłkami

Ciastka półfrancuskie śmietanowe z jabłkami

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jaja, śmietanę, zarobić ciasto, przełożyć do miski …

Składniki:
25 dkg mąki
22 1/2 dkg margaryny
1 jajko
1 żółtko
12 1/2 dkg śmietany
70 dkg kwaśnych jabłek
10 dkg cukru pudru
2 dkg cukru waniliowego

 

Sposób wykonania: 
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jaja, śmietanę, zarobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i schłodzić 10-12 godzin w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm i wyciąć krążki o średnicy 8 cm. Jabłka umyć, obrać podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne . Każdą ćwiartkę jabłka przekroić jeszcze na pół. Jabłka układać na połowie krążka i przykrywać je drugą połową. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec na złoty kolor w temp 250°C. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top