You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe

Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 i 1/2 szkl cukru
1 i 1/2 torebki cukru waniliowego
2 i 1/2 szkl mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
12 łyżek wody
Krem:
2 małe słoiki wiśni z kompotu
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka wiśniowa
2 galaretki (smak wg upodobań)
Poncz:
1/4 szkl wody, sok z cytryny, rum, cukier

 

Sposób wykonania: 
Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać partiami żółtka i cukier , na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać, przelać ciasto do wysmarowanej i posypanej bułką formy piec około 45-55min w temp 180-200°C. Wiśnie rozetrzeć z cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Galaretkę wiśniową rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, tężejącą połączyć z wiśniami wstawić na chwilę do lodówki . Rozpuścić pozostałe galaretki, biszkopt nasączyć, przełożyć wiśniami, wierzch posypać pozostałymi wiśniami, wylać galaretki.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top