Składniki:
1 kg owoców aronii
50 dkg kwaśnych jabłek (antonówek)
60-70 dkg cukru
kawałek cynamonu
kilka goździków
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki a następnie dusić z 1 łyżką wody i cynamonem na małym ogniu, ciągle mieszając aż się rozgotują. Połowę owoców aronii rozgnieść, dodać cukier, goździki i zagotować, zdjąć pianę, dodać pozostałe owoce zagotować, zdjąć z ognia na kilka minut po czym ponownie postawić garnek na ogniu co jakiś czas wstrząsając nim i zdejmując go na minutę z ognia. Gdy pulpa owocowa będzie szklista dodać jabłka i dusić jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Gorący dżem wyporcjować do wyparzonych słoików po czym szybko je zamknąć. Polecany szczególnie do zimnych mięs a w szczególności do dziczyzny oraz drobiu.