Składniki:
1 i 1/2 szkl białej fasoli
50 dkg pieczarek
10 dkg wędzonego boczku
5 pomidorów
sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób wykonania:
Dzień wcześniej fasolę opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie. Nazajutrz dodać sól i ugotować w tej samej wodzie. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni wyjąć skwarki i na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, posolić je i popieprzyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Ugotowaną fasolę przełożyć do garnka, dodać skwarki, pieczarki i pomidory, podlać 3 łyżkami wody (lub wywaru z fasoli), doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem około 10 min. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Udostępnij lub polub post: