You are here
Home > Przepisy kulinarne > Gazpacho

Gazpacho

Składniki:
12 średnich pomidorów
po 1 średniej żółtej i czerwonej papryce
1/2 średniego ogórka sałatkowego
5 dkg ziaren pinii lub słonecznika
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki octu
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz biały, pieprz cayenne

 

Sposób wykonania:      
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę dodać do pomidorów, przetrzeć przez sito, przyprawić solą, octem, olejem, pieprzem białym i cayenne, wstawić do lodówki. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, ziarna zrumienić na suchej patelni. Na 4 talerze nakładamy masę pomidorową, rozkładamy ogórek i paprykę. Całość posypać ziarenkami, podajemy z białym pieczywem.
 

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top