Składniki:
8 dużych kapuścianych liści
3/4 szkl suchego ryżu
4-5 suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych poprzedniego dnia)
1 duża cebula
1 jajko na twardo
1 łyżka mąki
2 pełne łyżki tłuszczu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Liście kapusty obgotować we wrzątku, ryż opłukać i wrzucić na wrzątek, gotować 5 min, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce tłuszczu, dodać ryż, pokrojone grzyby oraz jajko, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć około 10 min ciągle mieszając. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty, zawijać je w rulony i ułożyć w garnku, podlać wywarem z grzybów, posolić i dusić pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem podprawić zasmażką z mąki i pozostałego tłuszczu. Danie serwować z ziemniakami lub pieczywem.