You are here
Home > Przepisy kulinarne > Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie

Składniki:
4 małe twarde gruszki lub 8 połówek gruszek z puszki
1 1/2 szkl czerwonego wina
1/2 szkl soku jabłkowego
1 jajko
1 żółtko
1 cytryna
2 łyżki cukru
1 laska cynamonu
3 goździki
sproszkowany cynamon
listki mięty pieprzowej do dekoracji

 

Sposów wykonania: 
Cytrynę umyć, sparzyć cienko obrać żółtą skórkę, wycisnąć sok. Wino, cukier, goździki, laskę cynamony, sok oraz skórkę z cytryny zagotować, wrzucić obrane gruszki bez gniazd nasiennych i gotować na wolnym ogniu około 10 min. Zdjąć z ognia, gruszki wystudzić w winie, utrzeć na parze jajko, żółtko i sok jabłkowy. Gruszki 8 osączyć, wyporcjować na 4 talerzyki, udekorować kremem jabłkowym, posypać cynamonem, ozdobić miętą.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top