Składniki:
30 dkg wieprzowiny – pokroić w kostkę
30 dkg cielęciny – pokroić w kostkę
2 szt cebul – pokroić w półplasterki
15 dkg śliwek suszonych – bez pestek, przekroić na połówki
1 szklanka bulionu – warzywny z kostki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 łyżek oleju
1 łyżeczka melisy
1 łyżeczka cząbru
sól, pieprz
cukier
Sposób wykonania:
Mięso posolić i popieprzyć, obsmażyć, przełożyć do rondla. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć cebulę, dodać do mięsa razem ze śliwkami. Dolać bulion, wino i sok jabłkowy, dusić godzinę. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub kaszą i surówką z selera.
Udostępnij lub polub post: