You are here
Home > Przepisy kulinarne > Jagodzianki

Jagodzianki

Drożdże mlekiem z cukrem i odrobiną mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte …

Składniki:
1 kg mąki
8 dkg drożdży
4 jaja
20 dkg cukru
5 dkg tłuszczu
2 szkl mleka
sól do smaku
1 kg jagód
5 dkg cukru

 

Sposób wykonania: 
Drożdże mlekiem z cukrem i odrobiną mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jaja i 2 żółtka, cukier, tłuszcz i ciepłe mleko oraz odrobinę soli. Wyrobić niezbyt gęste ciasto , a gdy zacznie odstawać od ręki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczać na ręku, nakładać łyżeczką jagody i zlepiać dokładnie w kształcie pieroga. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem do dołu. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem rozbitym na lekką pianę z cukrem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika (180°C) i piec na złoty kolor.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top