Składniki:
8 dużych kalarepek
20 dkg mielonego mięsa
15 dkg pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
Kalarepki umyć, bardzo cienko obrać, opłukać, i łyżeczką wydrążyć środek, zostawiając jak najcieńsze ścianki. Środki kalarepek pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć, dodać mięso i smażyć jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewać wydrążone kalarepki i przełożyć do garnka, dodać posiekaną kalarepę i podlać taką ilością wody by kalarepki były zanurzone w niej do połowy. Dodać sól, cukier i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją sosem z pod kalarepek i wlać do garnka, zagotować. Podawać z ziemniakami.