You are here
Home > Przepisy kulinarne > Karpatka

Karpatka

Składniki:
Ciasto:
1/4 l wody
1/2 paczki margaryny
1 szkl mąki
4-5 jaj (w zależności od wielkości)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 kostka masła lub margaryny
1/2 l mleka
3 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
olejek migdałowy, spirytus

 

Sposób wykonania: 
Przygotować ciasto: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i dalej gotować rozcierając masę aż będzie szklista, wystudzić a następnie wbijać kolejno jaja i ucierać mikserem dodać proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na 2 części i rozsmarować je na natłuszczonych blachach. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku do 220°C przez ok 30min. Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło a następnie partiami dodawać do niego budyń pod koniec ucierania dodać spirytus i olejek migdałowy. Gotową masą przełożyć ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top