Składniki:
1/2 delikatesowej długiej bułki (weki)
1 szkl gorącego mleka
2 jajka
1 szkl mąki
10 dkg wędzonego boczku
2-3 łyżki mąki do obsypania knedli
1 dkg drożdży
sól
Sposób wykonania:
Bułkę pokroić na kromki, zalać w misce wrzącym mlekiem. Gdy ostygnie, lekko odcisnąć, dodać całe jaja, usmażone skwarki z boczku, mąkę oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić na 15 min, w cieple do wyrośnięcia. Formować w rękach kulki, o wielkości kurzego jaja, obsypać je mąką, po czym wszystkie jednocześnie włożyć do posolonego wrzątku i gotować przez 5 min. Podawać zaraz po wyjęciu z wody jako dodatek do mięsa lub jarzyn, ewentualnie jako danie z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Udostępnij lub polub post: