You are here
Home > Przepisy kulinarne > Kolorowy rarytas

Kolorowy rarytas

Składniki:
1/2 l jogurtu
1 szkl czerwonego wina
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
4-5 łyżek cukru
3 łyżki soku z cytryny
listki melisy i cukier puder lub bita śmietana do dekoracji

 

Sposów wykonania: 
W 1/4 szklance zimnej wody namoczyć 6 łyżeczek żelatyny, a następnie dolać 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać. Jogurt połączyć z sokiem z cytryny oraz 3 łyżkami cukru. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami jogurtu a następnie dodać resztę jogurtu i miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu, wyporcjować do pucharków (3/4 objętości) i schłodzić w lodówce. Resztę żelatyny namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, zagotować wino z cukrem, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wystudzić uważając by nie stężało, po czym wylać na krem jogurtowy i ponownie wstawić do lodówki. Udekorować posypanymi cukrem pudrem listkami melisy lub bitą śmietaną.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top