You are here
Home > Przepisy kulinarne > Kotlety z ryżu z pomidorami

Kotlety z ryżu z pomidorami

Składniki:
30 dkg ryżu
10 dkg selerów
4 dkg masła (margaryny)
20 dkg cebuli
5 dkg koncentratu pomidorowego
3 jaja
sól pieprz i papryka do smaku
6 dkg tartej bułki
smalec do smażenia

 

Sposób wykonania:      
Selery umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż opłukać, osączyć, dodać selery, tłuszcz i część cebuli. Ugotować w wodzie (2szkl) na półsypko. Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na złoty kolor, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Ugotowany i przestudzony ryż połączyć z ugotowanymi i pokrojonymi jajami i cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masy formować krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem szczypiorkowym lub koperkowym z dodatkiem surówek.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top