You are here
Home > Przepisy kulinarne > Krajanka francuska z truskawkami

Krajanka francuska z truskawkami

Składniki:
4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
mąka do posypania stolnicy
20 dkg truskawek
5 dkg cukru pudru
1 listek żelatyny
2 łyżki likieru migdałowego lub 2 krople aromatu migdałowego
20 dkg twarożku mascarpone
cukier puder do posypania
listki mięty do dekoracji

 

Sposób wykonania: 
Zamrożone płaty ciasta francuskiego ułożyć na stolnicy i rozmrażać je przez 10-15 min. Piekarnik nagrzać do temp 220°C. Blachę piekarnika wyłożyć pergaminem, płaty ciasta przekroić na pół i ułożyć na blasze, piec na złotobrązowy kolor przez 10-15 min w temp 200°C. Umyte truskawki zmiksować z 2,5 dkg cukru pudru (4 odłożyć do dekoracji). Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie rozpuścić na małym ogniu z 1 łyżką likieru, wymieszać z truskawkami, schłodzić w lodówce, tężejącym musem posmarować 4 kawałki ciasta. Serek utrzeć z resztą cukru pudru oraz likierem 2 łyżki odłożyć do dekoracji, resztę rozłożyć na 4 kawałkach ciasta, przykryć je ciastem posmarowanym musem truskawkowym. Udekorować serkiem, truskawkami i miętą, posypać cukrem pudrem.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top