Składniki:
40 dkg mrożonych truskawek
1 niepełna szklanka śmietany kremówki
2 cytryny
4 jajka
5 czubatych łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 płatków białej żelatyny
10 dkg świeżych truskawek
wafelki do dekoracji
Sposów wykonania:
Cytryny sparzyć otrzeć ze skórki, wycisnąć sok, żółtka u trzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w trakcie dodając sok i skórkę z cytryny. Żelatynę namoczyć, odcisnąć,i rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszać z kremem jajecznym, schłodzić w lodówce. W tym czasie ubić białka i śmietanę (oddzielnie) i delikatnie wymieszać z kremem. Mrożone truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki wrzucić do kremu, wyporcjować do pucharków, wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i wafelkami.