You are here
Home > Przepisy kulinarne > Kremówki wiedeńskie

Kremówki wiedeńskie

Składniki:
Ciasto francuskie:
25 dkg masła
25 dkg mąki
1 żółtko
2 g soli
1/2 szkl wody
Bita śmietana:
25 dkg śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Krem waniliowy:
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
3 jajka
3 żółtka
1/2 szkl mąki
2 łyżki masła
1 torebka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii

 

Sposób wykonania:   
Masło zagnieść z 1/5 ilością mąki, uformować w kostkę, schłodzić. Z pozostałej osolonej mąki, żółtka i wody zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić przez 20 min. Zimne ciasto rozwałkować w prostokąt. Na środku położyć kostkę uformowanego masła, zamknąć przeciwległymi bokami i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Schłodzić. Następnie przeciwległe boki złożyć do środka, a później na połowę i rozwałkować. Składanie kopertowe powtórzyć czterokrotnie, po każdym złożeniu wstawić ciasto na 15-20 min do lodówki. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. Zwinąć na wałek i położyć na blaszce. Piec w temp około 200°C na kolor jasno brązowy. Przygotować krem waniliowy: mleko zagotować. Do przesianej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlać gotujące mleko i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do ostudzenia. Do zimnego kremu dodać masło i mieszać do chwili połączenia się w jednolitą masę. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na puszystą masę dodając cukier puder i cukier waniliowy. Upieczone ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną posmarować kremem waniliowym a następnie warstwą bitej śmietany. Całość przykryć drugą połową ciasta, posypać cukrem pudrem i pokroić na prostokąty o dowolnej wielkości.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top