You are here
Home > Przepisy kulinarne > Kukurydza z masłem czosnkowym

Kukurydza z masłem czosnkowym

Składniki:
8 kolb kukurydzy (po 20 dkg)
3 ząbki czosnku
1 główka sałaty karbowanej
6 łyżek masła
6 łyżek octu winnego
5 łyżek oleju
4 łyżki płatków orzechów laskowych
1 łyżeczka cukru, sól pieprz biały z młynka

 

Sposób wykonania:    
Kukurydzę dokładnie oczyścić , umyć i wrzucić na lekko posoloną wrzącą wodę, gotować około 20 min na średnim ogniu aż ziarenka kukurydzy będą miękkie. Czosnek przecisnąć przez praskę, kolby kukurydzy osączyć na sicie i każdą pokroić na 3 części. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić czosnek, płatki orzechowe oraz kawałki kukurydzy, całość podsmażyć na złoty kolor, posypać solą. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać palcami na kawałki, ocet wymieszać z solą, cukrem, pieprzem a następnie z olejem, wymieszać z sałatą. Na talerzach układać porcje, kukurydzy i sałaty, polać masłem czosnkowym.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top