You are here
Home > Przepisy kulinarne > Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

Składniki:
40 dkg mąki
2 żółtka
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju słonecznikowego
50 dkg świeżej lub kiszonej kapusty
10 dkg tłuszczu
2 duże cebule
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:    
Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać żółtka 4-5 łyżek wody, olej i bardzo dokładnie wyrobić .Na 10 min przykryć miską, po czym rozwałkować na 2-3 jak najcieńsze placki i rozłożyć je na czystych ściereczkach do przeschnięcia. Następnie pokroić w pasy o szerokości 3 cm, ułożyć jeden na drugim i pokroić nieco szersze łazanki. Gotować na wrzącej, lekko posolonej wodzie przez 3 min. Osączyć na sicie. Słodką kapustę poszatkować, posolić i zostawić na 10 min. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wrzątku, dodać 1 łyżkę tłuszczu i dusić całkowicie odparowując sok. Cebulę pokroić w krążki, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, zeszklić nie rumieniąc. Dodać kapustę i smażyć razem, aż nabierze złotawego koloru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie połączyć z łazankami, podawać posypane zieleniną.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top