You are here
Home > Przepisy kulinarne > Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki

Składniki:
27 1/2 dkg mąki
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki białego pieprzu, mielonych goździków i imbiru
2 jajka
1 żółtko
1 1/2 dkg cukru
Polewa:
10 dkg cukru pudru wymieszanego z 1 łyżeczką soku cytrynowego i ciepłą wodą

 

Sposób wykonania:   
Mąkę i przyprawy korzenne przesiać 2 razy. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem, dodać mąkę i odstawić ciasto na 10 min. Uformować z ciasta 2 wałki i pokroić na kawałki wielkości orzechów włoskich, układać na natłuszczonej blasze. Piec 30 min w temp. 180°C. Posmarować lukrową polewą.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top