You are here
Home > Przepisy kulinarne > Markizy

Markizy

Składniki:
5 dkg mąki ziemniaczanej
20 dkg mąki
7 1/2 dkg cukru
1 jajko
starta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka rumu
15 dkg masła
czerwona marmolada
Polewa:
5 dkg cukru pudru wymieszanego z 1 łyżeczką soku cytrynowego i ciepłą wodą

 

Sposób wykonania:   
Z mąki ziemniaczanej, mąki, cukru, jajka, startej skórki cytrynowej, rumu i dodawanego w płatkach masła zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki, następnie rozwałkować, wyciąć placuszki i piec około 8 min w temp. 220°C. Połowę ciasteczek posmarować marmoladą, przykryć pozostałymi ciasteczkami, polukrować.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top