Składniki:
10 dkg masła
6 plastrów szynki
50 dkg pieczarek
10 dkg tartego sera
1 szkl śmietanki, sól
Naleśniki:
12 1/2 dkg mąki
2 jaja
1 szkl mleka
1 łyżka oliwy, sól
Sposób wykonania:
Z podanych składników przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Drobno pokrajane pieczarki przesmażyć na maśle, gdy odparują- dodać 2 łyżki śmietanki i łyżkę startego sera. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku kłaść plaster szynki, smarować grubo pieczarkami, zrolować i układać w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego (w jednej warstwie). Polać śmietanką, posypać tartym serem, lekko posolić i popieprzyć. Zapiec w piekarniku w temp 200°C.
Udostępnij lub polub post: