You are here
Home > Przepisy kulinarne > Ogórki zapiekane w śmietanie

Ogórki zapiekane w śmietanie

Składniki:
3 ogórki
5 dkg masła
12 1/2 dkg śmietanki
3 żółtka
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:    
Obrane ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Osuszyć w ściereczce i włożyć do naczynia żaroodpornego, posolić. Posypać pieprzem na wierzchu położyć kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika o temp. 220°C na 30 min, po czym zalać śmietanką z rozbitymi żółtkami. Trzymać jeszcze 10 min w piekarniku, ale nie dopuścić do gotowania. Ogórki powinny nabrać połysku. Podawać jako dodatek do ciemnych mięs.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top