Składniki:
3 szkl rosołu (instant)
10 dkg pieczarek
8 dkg makaronu świderki lub kolanka
4 dkg gotowanej szynki
1 łyżka masła lub margaryny
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz biały
Sposób wykonania:
Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju, gotować około 6-8 min, zahartować zimną wodą osączyć na sitku. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki, szynkę w paski. Podsmażyć na tłuszczu pieczarki, dodać szynkę, smażyć jeszcze przez chwilę a następnie zalać całość rosołem, gotować pod przykryciem jeszcze 5 min. Do gorącej zupy wsypać ugotowany makaron, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyporcjować na talerze, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij lub polub post: