You are here
Home > Przepisy kulinarne > Pieczeń wołowa na dziko

Pieczeń wołowa na dziko

Składniki:
1 kg wołowiny bez kości na pieczeń
1 pęczek włoszczyzny
2 szkl czerwonego wina
2 cebule
1/2 pojemnika śmietany kremówki
3 łyżki margaryny
1 łyżka mąki
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
10 jagód jałowca
5 listków laurowych
sól, odrobina cukru, biały pieprz, grubo mielony pieprz z młynka,
do dekoracji: cząstki pomidora, kilka listków laurowych

 


Sposób wykonania:
   
Jarzyny obrać, umyć pokroić na kawałki, cebulę na ćwiartki roztłuc ziarenka pieprzu i jałowca. Warzywa, przyprawy włożyć do miski i zalać czerwonym winem, włożyć mięso do marynaty, przykryć, marynować 24 godziny w tym czasie mięso raz obrócić. Wyjąć wołowinę dokładnie osuszyć ściereczką, natrzeć solą, podsmażyć w brytfance na rozgrzanej margarynie, dodać osączone z marynaty warzywa, smażyć jeszcze przez chwilę, następnie wlać wino z przyprawami i dusić pod przykryciem około 2 godzin. Wyjąć z brytfanki mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos przecedzić podprawić mąką a następnie śmietaną, zagotować doprawić solą,pieprzem oraz cukrem. Pieczeń posypać grubo zmielonym pieprzem, ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu, udekorować pomidorem i liśćmi laurowymi. Pozostały sos przelać do sosjerki.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top