Składniki:
8 grubych żeberek wieprzowych(po 20 dkg)
75 dkg porów
1 szkl marynowanej dyni (670 ml)
1/4 butelki jasnego piwa
1 łyżka ziaren gorczycy
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
Żeberka umyć osuszyć, posmarować musztardą i zalać piwem, marynować przez godzinę (raz obrócić). Wyjąć żeberka osuszyć i posypać pieprzem, solą i wstawić na brytfance do rozgrzanego do temp. 200°C piekarnika,piec około godziny, od czasu do czasu polewając marynatą wodą (1/2 szkl wody). Opłukać rozmaryn i oskubać igły, pory pokroić w grube plasterki, dynie osączyć na sitku (zostawić trochę soku). Na około 20 min przed końcem pieczenia dodać do mięsa warzywa oraz rozmaryn, polać odrobiną soku z dyni, posypać gorczycą (można jeszcze dodać przypraw). Podawać z ciemnym pieczywem.