You are here
Home > Przepisy kulinarne > Pikantna zupa curry

Pikantna zupa curry

Składniki:
40 dkg karkówki wieprzowej bez kości
1 l rosołu (instant)
1/2 szkl mleka
13 dkg wiórków kokosowych
1/2 szkl śmietany kremówki
2 średnie pory
2 duże cebule
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki przyprawy curry
2 łyżki mąki
sól, pieprz biały, natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób wykonania:      
1/2 szkl wody i mleko zagotować, zalać wiórki i odstawić na 10 min, odcedzić, wiórki dobrze wycisnąć odlać 1/2 szkl mleka. Pory ponacinać wzdłuż dokładnie wypłukać, pokroić w w krążki a cebulę w plasterki. Mięso pokroić na małe kawałki i podsmażyć na złoty kolor, wyjąć i na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę i pory, włożyć mięso doprawić solę, pieprzem i curry, podlać rosołem, dodać mleko kokosowe (1/2 szkl) i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 min. Wymieszać mąkę ze śmietaną. podprawić zupę doprawić do smaku. Udekorować pietruszką.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top