You are here
Home > Przepisy kulinarne > Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska

Składniki:
30 dkg mąki
1 1/2 dkg drożdży
6-8 łyżek oliwy
50 dkg pomidorów
6 oliwek
1 pudełko filetów anchois
tarty ser
sól, pieprz, majeranek

 

Sposób wykonania:
Najpierw przygotować ciasto drożdżowe. Po rozczynieniu drożdży wyrobić ciasto z dodatkiem oliwy i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie jeszcze chwilę wyrabiać i wałkować na grubość około 1 cm, wykrawając małe krążki na na 1 osobę lub jeden duży dla wszystkich w zależności od wielkości formy. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasto lekko podwijając brzegi, aby utworzyć do około mały rancik, posmarować oliwą, posypać serem i ułożyć pomidory obrane ze skóry i bez pestek (można je pokroić w plasterki, ćwiartki, posiekać na pulpę lub zastąpić pastą pomidorową). Następnie ułożyć filety anchois (gwiaździście) do około zaś w równych odstępach wydrążone oliwki. Posypać drobno posiekanym czosnkiem, dodać do smaku majeranku, soli i pieprzu. Anchois można zamienić na śledzia korzennego lub na kiełbasę. Całość posypać obficie tartym serem, może być nawet topiony. włożyć do gorącego piekarnika, upiec.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top