You are here
Home > Przepisy kulinarne > Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Składniki:
1 i 1/2 kg rabarbaru
60 dkg mąki
2 żółtka
30 dkg margaryny
20 dkg cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 torebki cukru waniliowego
10 dkg śmietany
1/2 aromatu pomarańczowego
1/2 szkl cukru
2 garście bułki tartej
tłuszcz do formy

 

Sposób wykonania:   
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, aromat oraz margarynę i bardzo drobno posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zrobić schłodzić w lodówce przez 15 min. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części,1 rozwałkować i ułożyć na dnie brytfanki posypać 1 garścią bułki tartej, następnie układamy pokrojony w drobną kosteczkę rabarbar i posypać cukrem a potem resztą bułki tartej. Przykryć resztą ciasta nakłuwać widelcem. Piec około 45 min w temp 220°C.

Udostępnij lub polub post:

Dodaj komentarz

Top